Recensie: Jongen verslindt heelal van Trent Dalton

In Australië is Jongen verslindt heelal een grote hit en ook in Nederland lees je alleen maar goede dingen erover. Ik heb nog niet veel boeken uit en over Australië gelezen, dus ik was benieuwd! Ik verwachtte een soort mix van Zomervacht, Een klein leven en een eigen unieke verhaallijn. Klopte dat zo ongeveer? Lees het hieronder!

De flaptekst

Het leven van de twaalfjarige Eli Bell is ingewikkeld, met een verdwenen vader, een broertje dat weigert te praten, een junkiemoeder, een heroïne dealende stiefvader en een ex-gedetineerde en crimineel als oppas. Toch staat hij open en vrolijk in het leven en probeert hij een goed mens te zijn in een krankzinnige wereld. Maar het lot zorgt steeds voor nieuwe problemen, met Tytus Broz, de legendarische drugsdealer, voorop.

Dan wordt Eli’s moeder gearresteerd en moet hij bij zijn onbekende vader aankloppen, waardoor hij oog in oog komt te staan met de criminelen die zijn wereld overhoopgooiden. En tot overmaat van ramp wordt hij ook nog eens verliefd op het meisje van zijn dromen…

Mijn eerste indruk

Het boek moet wel even op gang komen. Er worden zoveel personages en verhaallijnen geïntroduceerd dat het nog alle kanten op kan. Na een tijdje zit je er wel in en wens je het beste voor de hoofdpersonage Eli Bell. In sommige boeken moet je even inkomen, maar het is het bij dit boek wel waard.

Het verhaal

Jongen verslindt heelal gaat over Eli Bell, een jongetje van 12. Hij groeit op in een sociaal-economisch laag milieu. Zijn vader is alcoholist, zijn moeder is drugsverslaafd, zijn stiefvader is een dealer, zijn broertje spreekt niet en zijn beste vriend is een moordenaar en ex-gevangene. Ondanks dit, bestaat dit coming of age verhaal zeker niet uit alleen maar droevigheid.

Hij woont bij zijn moeder en stiefvader totdat er een voorval plaatsvindt, dan moet hij bij zijn vader gaan wonen. Zijn vader drinkt, rookt en leest boeken, dat is het. Toch heeft Eli dromen, hij wilt bijvoorbeeld misdaadverslaggever worden.

Samen met zijn broer August, die niet spreekt, probeert hij een goed mens te zijn, ondanks alles. Hij voert de meest grootse plannen uit, waarvan sommigen nog slagen ook. De karakterontwikkeling van Eli en August heeft uiteindelijk ook invloed op de mensen om hen heen.

Memorabele quote uit het boek

“Doe wat met je tijd, voordat de tijd wat met jou doet”

Wat ik ervan vond

Het was een fijn boek om te lezen. Soms heel verdrietig, soms ontwapenend en heel vaak bizar. Het boek is fictie maar wel geïnspireerd op de jeugd van de schrijver zelf. Wow! Dat je dan uiteindelijk zo’n boek schrijft is zeker indrukwekkend.

Het boek was minder viezig dan Zomervacht en minder ellendig dan Een klein leven. Het is dus meer een boek in zijn eigen soort. Toch kunnen deze twee boeken genoemd worden om het een “soort van” te vergelijken.

Naast de criminele wereld in het boek, is het ook een verhaal over liefde en familie. Is dat ook niet uiteindelijk waar het leven het meest om draait?

Conclusie van Jongen verslindt heelal

Dit boek laat de menselijke en onmenselijke kant van de ‘onderwereld’ zien. De hoofdpersonage is sympathiek en de schrijfstijl is vlot. Er blijven nog wel een aantal zaken onbeantwoord, zoals de rode telefoon en August zijn voorspellende gaven. Ik sta zelf neutraal tegenover deze mysteriën, maar ik kan me voorstellen dat het kan leiden tot een interessante discussie in een boekclub.

Jongen verslindt heelal is een goed boek, voor iedereen die houdt van verhalen over liefde, familie en het leven in het criminele circuit maar dan beleefd vanuit kinderlijke onschuld.

Beoordeling

Beoordeling vier koppen koffie Dan Brown Oorsprong

Written by Roos Bergers