Recensie: Sonny boy van Annejet van der Zijl

sonny_boy_annejet_vanderzijl_boek_recensie_bookbarista

Sonny Boy is een roman geschreven door de Nederlandse schrijfster Annejet van der Zijl. Al jaren lang immens populair en door velen bekroond. Om niet te vergeten dat het boek zelfs verfilmd is. Eerlijk is eerlijk, voor mij was het boek zo goed als nieuw. Want ik was ongeveer de enige gelukkige in dit mooie kikkerland die dit boek nog niet gelezen heeft. Mazzelaar! En daarmee ben jij ook een beetje een mazzelaar, want nu staat er een vers van de pers boekrecensie voor je klaar!

Een waargebeurd verhaal

Het boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en vertelt het verhaal van Rika, een getrouwde Nederlandse vrouw die verliefd wordt op Waldemar, een Surinaamse man. Het boek speelt zich af in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw, een tijd waarin gemengde relaties nog zeer ongewoon waren en sociale normen en waarden sterk werden gedicteerd.

De schrijftsijl in Sonny boy

Van der Zijl heeft met Sonny Boy een indrukwekkend verhaal neergezet dat de lezer meesleept vanaf de eerste pagina. Een topper in de literaire non-fictie. De personages zijn zorgvuldig uitgewerkt en de gebeurtenissen worden op een boeiende manier beschreven. De schrijfstijl van Van der Zijl is simpel maar effectief, waardoor het verhaal vlot leest en de emoties van de personages goed overkomen.

De thema’s die door Annejet worden beschreven

Een van de sterke punten van Sonny Boy is de manier waarop het boek verschillende thema’s aanpakt. Het verhaal gaat niet alleen over de liefde tussen Rika en Waldemar, maar ook over maatschappelijke kwesties zoals racisme en de positie van vrouwen in de samenleving. Van der Zijl weet deze thema’s op een subtiele manier in het verhaal te verwerken, waardoor ze niet belerend of geforceerd overkomen.

De historische context van Sonny boy

Een ander sterk punt van Sonny Boy is de manier waarop het verhaal de lezer laat kennismaken met verschillende culturen en levenswijzen. Door de ogen van Rika en Waldemar wordt de lezer meegenomen naar het koloniale Suriname en het Nederland van de jaren 20 en 30. Van der Zijl beschrijft deze werelden op een gedetailleerde en realistische manier, waardoor de lezer zich goed kan inleven in de personages en hun omgeving.

Wat Sonny Boy echter echt bijzonder maakt, is de manier waarop het boek de lezer raakt. Het verhaal is hartverscheurend en ontroerend, en de personages zijn zo goed uitgewerkt dat de lezer ze in zijn of haar hart sluit. Rika en Waldemar zijn beide op hun eigen manier zoekende naar een plek in de wereld en het is ontroerend om te lezen hoe ze elkaar vinden en hun liefde voor elkaar blijven koesteren, ondanks alle obstakels die ze tegenkomen.

Verandering en gelijkheid

Daarnaast is het ook mooi om te lezen hoe Rika, ondanks haar onconventionele keuzes, een sterke vrouw blijft die voor zichzelf en haar gezin opkomt. Haar strijd tegen het patriarchaat en haar verzet tegen de heersende normen en waarden laten zien dat het mogelijk is om als individu te strijden voor verandering en gelijkheid.

Ten slotte wil ik ook nog even de historische relevantie van Sonny Boy extra benadrukken. Het verhaal speelt zich af in een tijd waarin racisme en kolonialisme nog zeer aanwezig waren in de samenleving. Door de lezer stap voor stap mee te nemen leer je enorm veel over de geschiedenis in de jaren 20 en 30.

Al met al is dit een boek die iedereen gelezen moet hebben. Hou je niet van lezen, en heb je het toch tot het einde van deze recensie gered? Dan is er natuurlijk nog de film!

Beoordeling

Written by Book Barista
Hallo! Rachel hier. Geboren in 1988 in mijn favoriete stad, Amsterdam. In 2016 heb ik mijn studie Communicatie afgerond. Momenteel ben ik Global Content lead binnen de Automotive branche. Als kind las ik al veel, samen met mijn moeder ging ik iedere week naar de bibliotheek. Lezen vind ik nu nog steeds geweldig, het liefst lees ik iedere dag. Natuurlijk doe ik dit wel onder het genot van een goede flat white, want koffie en boeken zijn voor mij de ideale combinatie. De wereld van boeken kan ik maar niet loslaten. Daarom heb ik besloten om deze interesse om te zetten naar een blog om anderen te enthousiasmeren (meer) te gaan lezen en hen te informeren over de mooiste, leukste en meest ontroerende boeken. Binnen de redactie houd ik mij dagelijks bezig met het schrijven van recensies en blogs en ben ik ook veel te vinden op Instagram.