De flat white, wat is het & hoe maak je hem klaar?

Een flat white is een populaire koffie die oorspronkelijk uit Australië komt. Het is een mix van espresso en melkschuim, en het resultaat is een koffie met een volle, rijke smaak en een dikke, romige textuur. Als je van koffie houdt en graag zelf aan de slag wilt gaan met het maken van een flat white, lees dan verder om te leren hoe je dit heerlijke drankje thuis kunt maken.

 

Recept flat white by Book Barista

Benodigdheden
1 kop
14 gram gemalen bonen
30 ml espresso
100 – 130 ml volle melk

 

Zo maak jij jouw flat white zelf

 

Stap 1: kies de juiste koffiebonen

Om een goede flat white te maken, is het belangrijk om koffiebonen te gebruiken die van hoge kwaliteit zijn. Kies voor een espresso-koffie die vol en rijk van smaak is, zonder te bitter of te zoet te zijn. Bekende merken als Lavazza en Illy zijn goede keuzes.

Stap 2: maal de koffiebonen

Espressobonen moeten fijn gemalen worden, zodat ze gemakkelijk door het espressoapparaat kunnen worden gepompt. Zorg ervoor dat de maling niet te fijn is, want dit kan leiden tot een bittere smaak. De ideale maling is zo fijn als suiker of zelfs iets grover.

Stap 3: bereid de espresso

Voordat je de espresso kunt maken, moet je ervoor zorgen dat je espressoapparaat goed is opgewarmd. Giet vervolgens de gemalen koffie in het filter en tik het lichtjes aan, zodat het goed verdeeld is. Druk vervolgens de koffie aan met behulp van een espresso-tamper. Dit is een speciaal apparaat dat de koffie aandrukt, zodat het water gemakkelijker door de koffie kan stromen.

Zet vervolgens het espressoapparaat aan en laat de espresso doorlopen. Dit zou ongeveer 20-30 seconden moeten duren. Zorg ervoor dat de espresso niet te lang doorloopt, want dan kan de smaak te bitter worden.

Stap 4: bereid de melk

Terwijl de espresso wordt gemaakt, kun je de melk voorbereiden. Giet de melk in een steelpan en verwarm deze op middelhoog vuur. Zorg ervoor dat de melk niet te heet wordt, want dit kan de smaak van de melk verpesten.

Gebruik een melkopschuimer om de melk te stomen en te schuimen. Zorg ervoor dat de melk niet te heet wordt, want dit kan leiden tot een minder goed resultaat. Het is belangrijk om de melk te blijven roeren terwijl je hem opschuimt, zodat er niet te veel bubbels ontstaan.

Stap 5: meng espresso en melkschuim

Zodra je espresso en melkschuim klaar zijn, kun je de twee mengen om je flat white te maken. Giet de espresso in een koffiekopje en voeg vervolgens het melkschuim toe. Roer de twee goed door elkaar en zorg ervoor dat het melkschuim goed verdeeld is. Als je wilt, kun je ook een klein beetje gesmolten chocolade of karamel toevoegen voor extra smaak.

Stap 6: serveer  en geniet

Zodra je flat white klaar is, kun je het serveren en genieten van je zelfgemaakte koffie. Als je wilt, kun je het opmaken met een leuke koffielepel of een koffie-theeër om het extra leuk te maken. Proost!

Alles wat je wilt weten over deze koffie

Thuis een flat white maken vergt wat oefening en de juiste apparatuur, maar het is de moeite meer dan waard. Met een beetje geduld en goede ingrediënten kun je een heerlijke koffiedrank maken die jouw elke koffiebar kan laten vergeten. Dus waarom zou jij het niet eens proberen en kijken hoe het uitpakt? Is het toch een beetje spannend, wij hebben natuurlijk ook de leukste koffietentjes in Amersfoort en Amsterdam voor je uitgezocht, zodat je alsnog een heerlijke flat white kan drinken.

 

 

c Alles uitvouwen C Alles invouwen

Flat white

Ja, koffie verkeerd is hetzelfde als een flat white. “Koffie verkeerd” is de Nederlandse term voor een flat white, wat een type koffie is dat gemaakt wordt met gemalen espresso en warme, gekloonde melk.

Een flat white is een koffiedrank die bestaat uit een kleine hoeveelheid espresso en warme, gekweekte melk met een dunne laag schuim op de top. Het wordt geserveerd in een kleine kop of mok. De flat white wordt vaak gezien als een tussenstap tussen een cappuccino en een latte, omdat het meer espresso bevat dan een latte, maar minder schuim dan een cappuccino. Het is een populaire drank in Australië, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk.

Een flat white is een koffie-specialiteit die oorspronkelijk uit Australië of Nieuw-Zeeland komt. Het is gemaakt met espresso, melk en een dunne laag schuim. De naam “flat white” verwijst naar het uiterlijk van de koffie, die een vlakke, glad oppervlakte heeft vanwege het dunne laagje schuim dat op het oppervlak drijft. De naam is dus bedoeld om het uiterlijk van de koffie te beschrijven, niet de smaak.

Cappuccino en flat white zijn beide koffiekoffie dranken gemaakt met espresso en melkschuim. Het belangrijkste verschil tussen de twee is de hoeveelheid melk die wordt gebruikt en hoe de melk wordt behandeld.

Een cappuccino bestaat doorgaans uit drie lagen: espresso, dik melkschuim en verwarmde melk. Het melkschuim vormt de bovenste laag en de verwarmde melk de onderste laag. Een cappuccino heeft meestal een laag schuim en een kleine hoeveelheid melk.

Een flat white is een koffie met een laag schuim en een grotere hoeveelheid melk dan een cappuccino. Het melkschuim in een flat white is glad en fijn, en de espresso en melk zijn samengevoegd tot een enkele laag. Een flat white heeft doorgaans meer melk dan een cappuccino, maar minder schuim.

In het kort: een cappuccino heeft meer schuim en minder melk, terwijl een flat white meer melk en minder schuim heeft.

Een flat white is een soort koffie die populair is in Australië en Nieuw-Zeeland. Het is gemaakt van gemalen espresso en melk met een dunne laag schuim bovenop. Het is meestal gemaakt met minder melk dan een latte, waardoor het een iets steviger, rijkere smaak heeft.

Een latte is een koffie die gemaakt is van gemalen espresso en gestoomde melk, met een dunne laag schuim bovenop. Het is meestal gemaakt met meer melk dan een flat white, wat resulteert in een zachtere, zoetere smaak.

Dus het belangrijkste verschil tussen een flat white en een latte is de hoeveelheid melk die wordt gebruikt en hoe deze wordt bereid. Een flat white heeft minder melk en een dikkere, rijkere smaak, terwijl een latte meer melk en een zachtere, zoetere smaak heeft

Tag: Flat white

 

Written by Book Barista
Hallo! Rachel hier. Geboren in 1988 in mijn favoriete stad, Amsterdam. In 2016 heb ik mijn studie Communicatie afgerond. Momenteel ben ik Global Content lead binnen de Automotive branche. Als kind las ik al veel, samen met mijn moeder ging ik iedere week naar de bibliotheek. Lezen vind ik nu nog steeds geweldig, het liefst lees ik iedere dag. Natuurlijk doe ik dit wel onder het genot van een goede flat white, want koffie en boeken zijn voor mij de ideale combinatie. De wereld van boeken kan ik maar niet loslaten. Daarom heb ik besloten om deze interesse om te zetten naar een blog om anderen te enthousiasmeren (meer) te gaan lezen en hen te informeren over de mooiste, leukste en meest ontroerende boeken. Binnen de redactie houd ik mij dagelijks bezig met het schrijven van recensies en blogs en ben ik ook veel te vinden op Instagram.