De cappuccino, met dit recept maak je hem thuis

De cappuccino is een populaire koffiedrank. Deze koffie bestaat uit espresso, gekookte melk en melkschuim. Het wordt vaak geserveerd in een kleine glazen of porseleinen kop en is een favoriet onder koffieliefhebbers over de hele wereld. De cappuccino is afgeleid van het Italiaanse woord “cappuccio”, wat “kap” betekent, wat verwijst naar de bruine kleur van de drank die lijkt op de kap van de Capuchin-monniken. De cappuccino wordt vaak gezien als een “dessert koffie” omdat het de perfecte balans biedt tussen de sterke smaak van espresso en de zachte, romige textuur van de melk.

Als je een fan bent van cappuccino’s en wilt leren hoe je ze thuis kunt maken, dan helpt dit stappenplan. Met een beetje oefening en de juiste apparatuur kun je heerlijke cappuccino’s maken in het comfort van je eigen keuken. Of je nu een koffieliefhebber bent of gewoon een nieuwe vaardigheid aan je culinaire repertoire wilt toevoegen, cappuccino’s maken is een leuke hobby.

De benodigheden:

Een espressoapparaat
Een espressokopje
7 gram vers gemalen koffiebonen
60 ml verse melk
Een melkopschuimer

Stap 1: kies de juiste koffiebonen

Om een goede cappuccino te maken, is het belangrijk om koffiebonen te gebruiken die van hoge kwaliteit zijn. Kies voor een espresso-koffie die vol en rijk van smaak is, zonder te bitter of te zoet te zijn. Bekende merken als Lavazza en Illy zijn goede keuzes.

Stap 2: Zet een espresso

Zet een espresso in het espressoapparaat volgens de gebruiksaanwijzing van het apparaat. Zorg ervoor dat de koffiebonen versgemalen zijn en dat de tamp (het apparaat waarmee je de koffiebonen aandrukt) goed afgesteld is. Gebruik ongeveer 7 gram koffiebonen voor een espresso.

Stap 3: Verwarm de melk

Verwarm de melk in een pan of in een melkopschuimer. Zorg ervoor dat de melk niet te heet wordt, want dan kan het schuim gaan smelten. Als je een melkopschuimer gebruikt, laat deze dan lopen totdat er een dikke laag schuim ontstaat op de bovenkant van de melk.

Stap 4: Giet de espresso in het kopje

Giet de espresso in het espressokopje. Dit kopje is klein en heeft een hoge rand, zodat het schuim goed opgevangen kan worden.

Stap 5: Voeg het schuim toe

Voeg het schuim toe aan het espressokopje. Het schuim moet ongeveer twee derde van het kopje vullen. Gebruik een lepel om het schuim op te scheppen en op de juiste hoogte te houden.

Stap 6: Geniet van je cappuccino

Serveer de cappuccino en geniet van de heerlijke smaak. Als je de cappuccino wilt opleuken, kun je er nog wat extra schuim op doen of wat chocoladeblaadjes op het schuim strooien.

Het is belangrijk om te onthouden dat het maken van een cappuccino een kunst is en dat het enige oefening vergt om het perfect te krijgen. Maar als je de bovenstaande stappen volgt, zul je al snel een heerlijke cappuccino kunnen maken. Probeer ook eens verschillende melksoorten uit, zoals volle melk of amandelmelk, om te zien wat dat met de koffiesmaak doet.

Alle vragen over de cappuccino

Met een beetje geduld en goede ingrediënten kun je een heerlijke koffiedrank maken die jouw elke koffiebar kan laten vergeten. Dus waarom zou jij het niet eens proberen en kijken hoe het uitpakt? Is het toch een beetje spannend, wij hebben natuurlijk ook de leukste koffietentjes in Amersfoort en Amsterdam voor je uitgezocht, zodat je alsnog een heerlijke cappuccino kan drinken.

 

c Alles uitvouwen C Alles invouwen

Cappuccino

Er zijn een aantal stappen die je kunt volgen om een mooie schuimlaag te krijgen voor een cappuccino

 1. Zorg dat je melk op kamertemperatuur is. Dit zorgt ervoor dat de melk beter op kan schuimen.
 2. Zet de melk in de stoomleiding van de espresso-machine. Zorg dat de sproeier onder het oppervlak van de melk blijft.
 3. Voer de lucht in de melk tot deze op het punt staat om te koken. Dit zal het schuimvorming proces starten.
 4. Voer vervolgens meer lucht in de melk, terwijl je het schuim naar boven brengt. Dit zal het schuim verder op laten komen.
 5. Als het schuim de juiste dikte heeft, zet dan de stoomleiding uit en gebruik een lepel om het schuim op de cappuccino te scheppen.

Maak het schuim af met een tikje cacaopoeder of wat kaneel voor een extra smaakbeleving.

Vaak werkt het ongeveer zo:

 

Om een cappuccino te maken met een koffiezetapparaat, volg je de volgende stappen:

 1. Zet het koffiezetapparaat aan en laat het opwarmen.
 2. Maal de koffiebonen fijn en doe ze in het koffiepad.
 3. Giet heet water in het reservoir van het apparaat.
 4. Gebruik de afdrukknop voor espresso en zet 1 of 2 espresso’s af, afhankelijk van de hoeveelheid cappuccino die je wilt maken.
 5. Verwarm melk in een steelpan op het fornuis of gebruik een stoommachine om de melk te schuimen.
 6. Giet de melk in een kopje en schenk hierover de espresso.
 7. Garneer met een laagje melkschuim op de top van de cappuccino.
 8. Geniet van je cappuccino!

Maar je kan natuurlijk ook gewoon de gebruiksaanwijzing van jouw apparaat lezen. 🙂

Voor het maken van een cappuccino met oploskoffie heb je nodig:

Een glas water
1-2 eetlepels oploskoffie
Een kleine steelpan
Een garde
1 kopje melk
Een opschuimer of een blender

Instructies:

 1. Breng het water in de pan aan de kook en voeg de oploskoffie toe. Roer goed totdat de koffie is opgelost.
 2. Schenk de koffie in een mok.
 3. Schuim de melk in een apart bakje op met behulp van een opschuimer of een blender. Als je geen van deze hulpmiddelen hebt, kun je de melk in een pannetje opwarmen en krachtig kloppen tot het schuimig is.
 4. Giet de opgeschuimde melk over de koffie in de mok.
 5. Serveer direct en geniet van je zelfgemaakte cappuccino!

Een cappuccino bestaat uit ongeveer één derde espresso, één derde melkschuim en één derde melk. Dit betekent dat er ongeveer 30-50 ml melk in een cappuccino zou moeten zitten. Houd er wel rekening mee dat dit afhankelijk is van de grootte van de cappuccino en de persoonlijke voorkeur.

De verhoudingen voor een perfecte cappuccino zijn:

1/3 espresso
1/3 melk
1/3 melkschuim

Het is belangrijk om de juiste verhoudingen aan te houden om een perfecte smaakbalans te behouden. De espresso geeft de cappuccino de koffiesmaak, terwijl de melk en melkschuim de zoetheid en romigheid toevoegen. Als de verhoudingen niet goed zijn, kan de cappuccino te zuur of te zoet zijn.

Written by Book Barista
Hallo! Rachel hier. Geboren in 1988 in mijn favoriete stad, Amsterdam. In 2016 heb ik mijn studie Communicatie afgerond. Momenteel ben ik Global Content lead binnen de Automotive branche. Als kind las ik al veel, samen met mijn moeder ging ik iedere week naar de bibliotheek. Lezen vind ik nu nog steeds geweldig, het liefst lees ik iedere dag. Natuurlijk doe ik dit wel onder het genot van een goede flat white, want koffie en boeken zijn voor mij de ideale combinatie. De wereld van boeken kan ik maar niet loslaten. Daarom heb ik besloten om deze interesse om te zetten naar een blog om anderen te enthousiasmeren (meer) te gaan lezen en hen te informeren over de mooiste, leukste en meest ontroerende boeken. Binnen de redactie houd ik mij dagelijks bezig met het schrijven van recensies en blogs en ben ik ook veel te vinden op Instagram.