Recensie: Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand) van Jonas Jonasson

Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand) van Jonas Jonasson heb ik voor mijn verjaardag gekregen en hij was onlangs eindelijk aan de beurt om gelezen te worden. Ik had hoge verwachtingen door het eerdere boek van de auteur, namelijk “De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween”. Werden mijn verwachtingen waargemaakt? Dat lees je hieronder.

Beschrijving

In ‘Gangster Anders en zijn vrienden’ van Jonas Jonasson, auteur van ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’, verovert een illuster drietal de wereld! Gangster Anders, vers uit de gevangenis; de pastor Johanna, recent uit haar kerk gezet; en Per, receptionist in het hotel waar ze verblijven, kleinzoon van een geruïneerde miljonair. Een snood plan smeden ze: Anders moet goedbetaalde vuile klusjes gaan opknappen voor de Zweedse onderwereld, de pastor en de receptionist worden zijn strategische partners. Gaandeweg blijkt Gangster Anders maar matig geschikt voor de job en dan begint hij zich op een dag in de Bijbel te verdiepen. Hij besluit een kerk te stichten, de Kerk van Anders, met als motto: geven is beter dan nemen. Daar zijn Johanna en Per het maar half mee eens. Met inmiddels de halve onderwereld achter zich aan moeten zij als de bliksem een nieuw, lucratief plan verzinnen…

De eerste indruk

Wat een hilarisch boek! Jonas Jonasson heeft droge humor en hij is heel goed in staat om aparte situaties in elkaar te laten overlopen. Het is ook een origineel verhaal, de auteur is vrij uniek in zijn verhaallijnen en schrijfstijl. Ik heb meerdere keren hardop gelachen en dat gebeurt normaal gesproken niet bijzonder vaak tijdens het lezen. Het boek bestaat uit drie delen waar alle hoofdpersonages in voorkomen, de drie delen bestaan uit de zoektocht van twee van de hoofdpersonages die driemaal naar manieren zoeken om aan inkomsten te komen.

De personages

Het boek draait voornamelijk om de (voormalige) pastor, de receptionist – die Per Persson heet, waar regelmatig grapjes over wordt gemaakt  in het boek en wat ik persoonlijk vrij geniaal vindt omdat de auteur Jonas Jonasson heet – en Gangster Anders.  De (voormalige) pastor is een gewiekste vrouw en verzint telkens manieren om aan inkomsten te komen en om zichzelf uit benarde situaties te praten. Zij ontmoet Per Persson terwijl hij op een bankje zijn lunchpauze neemt en probeert hem geld af te troggelen, uiteindelijk krijgt ze zijn broodje. Deze ontmoeting resulteert uiteindelijk in een levenslange relatie.

Per Persson werkt in het hotel waar Gangster Anders verblijft en door toeval raken de drie met elkaar verwikkeld. Gangster Anders is niet bijster slim en daar maakt de voormalige pastor gebruik van in het genereren van inkomsten. Wanneer Gangster Anders geen gangster meer wilt zijn omdat hij Jezus heeft gevonden (of beter gezegd, een reden om veel wijn te drinken (het bloed van Jezus) en om geld weg te geven) bedenkt de (voormalige) pastor een plan B, ze stichten een eigen kerk. Uiteindelijk wordt de gevreesde Gangster Anders een nationale held.

Door het boek heen veranderen de karakters niet veel, maar dat is ook niet nodig want ze zijn hilarisch vanaf het begin. De drie komen ook in aanmerking met andere karakters zoals de gevreesde Graaf en Gravin, waar ze van moeten vluchten maar waarom verklap ik niet. Ook de andere karakters uit de onderwereld worden hilarisch geportretteerd en maken het boek een feest om te lezen.

Eindoordeel van Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand)

Als je van lachen houdt (waarom zou je daar niet van houden?!), moet je dit boek echt lezen. De verhaallijnen zijn leuk, de personages zijn leuk en de schrijfstijl is toegankelijk en – laat ik het woord nog eens gebruiken – leuk. Ik ben zeker van plan om ook de andere boeken van Jonas Jonasson te lezen en ik raad jou van harte aan om dat ook te doen!

Beoordeling

4 koppen koffie

Written by Book Barista
Hallo! Rachel hier. Geboren in 1988 in mijn favoriete stad, Amsterdam. In 2016 heb ik mijn studie Communicatie afgerond. Momenteel ben ik Global Content lead binnen de Automotive branche. Als kind las ik al veel, samen met mijn moeder ging ik iedere week naar de bibliotheek. Lezen vind ik nu nog steeds geweldig, het liefst lees ik iedere dag. Natuurlijk doe ik dit wel onder het genot van een goede flat white, want koffie en boeken zijn voor mij de ideale combinatie. De wereld van boeken kan ik maar niet loslaten. Daarom heb ik besloten om deze interesse om te zetten naar een blog om anderen te enthousiasmeren (meer) te gaan lezen en hen te informeren over de mooiste, leukste en meest ontroerende boeken. Binnen de redactie houd ik mij dagelijks bezig met het schrijven van recensies en blogs en ben ik ook veel te vinden op Instagram.