Recensie: De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door van Herman Finkers

Herman Finkers

Vorig jaar had ik voor het eerst een audioboek geluisterd, namelijk Becoming van Michelle Obama. Ik kwam er achter dat je bij de online bibliotheek óók audioboeken kon lenen, dus ik waagde me er eens aan. Het werd De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door van Herman Finkers. Ik vind hem hilarisch in zijn shows, een lekkere nuchtere Tukker. Ik ben geboren in Hengelo, dus officieel gezien ben ik dat ook? Hoe dan ook, wat vond ik van dit audioboek? Lees het hieronder!

De flaptekst

“Ik word wakker, doe een plas, sta op en denk: Verrek, het moest andersom.’ Of, zoals Herman Finkers ooit al zei: “De leukste grappen zijn de grappen die niet zijn bedacht, maar ja, bedenk die maar eens.’ In oneliners als deze, maar ook in verzen als: “Ik zit voor het raam, ik fluister zacht haar naam: Veldhuis,’ wordt bij Herman Finkers het ongerijmde geloofwaardiger dan het gezond verstand, dat immers al genoeg ellende veroorzaakt. Zijn wijsheden worden evenveel geciteerd in het café als op filosofencongressen. Finkers op papier is plezier waar je lach- en denkrimpels van krijgt.

Mijn eerste indruk

Haha, wat een enorme plus dat Herman Finkers zelf het audioboek heeft ingesproken. Hij is een meester in woordgrapjes en vertelt deze zo heerlijk droog. Sommige woorden/grappen kunnen tegenwoordig eigenlijk niet echt meer, maar daar valt over heen te luisteren. Herman Finkers maakt de was ophangen en andere huishoudelijke klusjes een stuk leuker.

Het verhaal

Dit (audio)boek is een bundel met verschillende overzichtswerken en poëzie van Herman Finkers. Hij maakt veel grappen over van alles met betrekking tot het leven. Hij maakt grappen aan de lopende band. De meesten zijn erg grappig, sommige flauw en sommige kunnen simpelweg niet meer.

Wat ik bijzonder sterk vond is dat hij zelfs een grap kon maken over zijn kanker diagnose. Na het horen van de diagnose zegt hij iets in de trant van ‘Wat gek, ik heb normaal gesproken nooit kanker’. Dat hij zelfs nog humor kan brengen bij dit soort gevoelige onderwerpen, dat vind ik bijzonder.

Wat ik ervan vond

Jaaa, leuk! Ik denk dat het bij dit boek wel echt een meerwaarde is om het audioboek te luisteren. Bij papier gaat Herman Finkers zijn intonatie en timing verloren kan ik me ze voorstellen. Ik heb veel gelachen door het audioboek heen. Ik vind het wel intrigerend dat er bepaalde fragmenten in het audioboek zijn opgenomen die niet helemaal meer kunnen. Wellicht zijn die niet in het heden gemaakt, maar er is wel nú gekozen om ze nog te gebruiken.

Conclusie

Ik heb me zeer goed vermaakt met het audioboek De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door van Herman Finkers. Als je zijn shows ook leuk vindt, dan ga je dit ook erg leuk vinden. Wellicht komen een aantal passages je wel bekend voor. Aanrader voor iedereen die de humor van Herman Finkers kan waarderen!

Beoordeling

Beoordeling vier koppen koffie Dan Brown Oorsprong

Written by Roos Bergers